Peganka - o rață de pinto neobișnuită

Pin
Send
Share
Send
Send


Peganka rață sau momeală astăzi este un trofeu valoros de multe vânători. Și, deși este o pasăre de apă comună, este obiectul vânătorii în multe locuri datorită penajului luminos. Majoritatea rațelor trăiesc pe lacurile sărate, precum și în golfurile mărilor. Aflați mai multe despre noi.

Descrierea rasei

Peganka este o rață destul de mare, care ocupă o poziție intermediară între rațe sălbatice obișnuite și gâște. Astăzi reprezintă o populație foarte mare, împărțită în două grupuri. Primul trăiește în corpurile de apă sărată, de exemplu, în Asia Centrală, iar cel de-al doilea trăiește în Rusia, de exemplu, în zona de stepă și stepa forestieră din sudul țării. De asemenea, alege insulele din Marea Albă pentru cuiburi.În plus, diferitele subspecii ale acestor rațe prezintă diferențe în modul lor de viață, de exemplu, ele produc migranți, parțial migratori și sedentari.

Caracteristică externă

Rasa Peganka are un corp mare, dar chiar și un gât și picioare care sunt neobișnuite pentru aceste păsări sunt destul de lungi. Masculii ating, în medie, o greutate de 1,5 kilograme, femele - 1,3 kilograme. Această rață este ușor de distins de ceilalți datorită culorii sale speciale. După cum spun mulți experți, această culoare este, în general, străină pentru multe specii de păsări sălbatice.

Baza întregului penaj este albă. Capul masculilor este vopsit într-o culoare neagră, negru, cu o nuanță verde, apoi lamele sternului și umerilor sunt de culoare roșu-maroniu, în mijlocul burții și pe lamele umărului există și dungi negre. Deoarece masculii nu diferă foarte mult de femelele din această specie, principala diferență este prezența oglinzilor verde strălucitoare pe aripile draților, precum și o creștere considerabilă a pineului pe mandibulă, după cum se vede în fotografie. Picioarele păsărilor sunt roz.

reproducere

Puii devin maturi sexuali mult mai târziu decât femelele. Astfel, rața este pregătită pentru împerechere deja în al doilea an de viață, în timp ce bărbații au vârsta de numai 4-5 ani. Dacă rațele sunt sedentare, formarea unei perechi începe la începutul primăverii, dacă păsările migratoare - chiar și în timpul taberelor de iarnă. Apoi întreaga perioadă a zborului rață este păstrată de perechea ei și zboară spre locurile de cuibărit cu același partener. Peganki se întorc acasă mai devreme, pot fi văzuți deja la sfârșitul lunii martie pe țărmurile încă acoperite de zăpadă.

Deși perechea este aleasă de către păsări în prealabil și numai una, adică bărbații sunt monogame, în timpul perioadei de căderea dracii se comportă foarte activ. De exemplu, el își trage demonstrativ gâtul și începe să emită strigăte foarte fluide. De asemenea, există adesea lupte de sex masculin, cel mai adesea nu pentru femeie, ci pentru teritoriu.

Peganok trăiesc, de regulă, colonii, în timp ce cuiburile pot construi departe de apă. Femelele pot alege spărturi abandonate de animale (vulpi, badger, iepure) sau să săpare o gaură similară pe cont propriu. De asemenea, ca o casă, o rață poate ocupa un gol sau alt spațiu de copac. În interiorul cuibului este așezat cu iarbă uscată și în jos. Se întâlnește între 8 și 10 ouă, mai puțin adesea 12. Cu toate acestea, din cauza proximității frecvente a locului îmbinărilor mai multor femei, mamele fără scrupule pot să-și arunce urmașii în cuiburi ale altor oameni. De aceea, de multe ori o femeie se hrănește și apoi crește câteva pui.

Ouale de incubație durează 30-31 de zile, în timp ce bărbatul nu părăsește niciodată teritoriul cuibului. Când femeia părăsește burrowul pentru a mânca la rezervor, bărbatul se ocupă în mod responsabil de ouăle. Când prădătorul se apropie, începe să-și prindă aripile cu voce tare și să zboare peste cuib. Audierea alarmei, femeia se întoarce repede la ambreiaj.

Puii născuți din lume au trimis imediat părinților lor la iaz. Dar de multe ori pe această cale ei sunt avertizați de multe pericole. Prin urmare, chiar și păsările din apropiere se află în apropiere, încercând să protejeze puii, însoțindu-i în apă. După 40-50 de zile, puii pot zbura.

voce

Peganka se referă la speciile de rațe vociferoase. Ele pot produce până la 12 silabe pe secundă, astfel încât, de cele mai multe ori, strigătele lor arată ca niște trilogii frumoase. Sunetele bărbaților și femelelor sunt foarte diferite. De exemplu, atunci când îi îngrijești pe un partener, un drake cel mai adesea dă un fluier, similar cu "du-du-de-du ...". El poate, de asemenea, să facă surzi, zgomotul "ha-ha-ha ...". Femela răspunde cu un "gagaga ..." rapid și neîntrerupt. Când femeia este îngrijorată, ea publică un slogan mai desenat "haak-haak ...". Dar bărbatul care țipa, "Ksyai-Ksyai ..."

Distribuția și habitat

De cele mai multe ori, cu excepția perioadei de cuibărit și de mâncare, rață peganka petrec în apă și pe țărmul rezervoarelor. Datorită picioarelor și gâtului destul de înalte, peste pământ, spre deosebire de multe alte rațe sălbatice de păsări sălbatice, se mișcă rapid și chiar știu cum să alerge. În acest peganka sunt foarte asemănătoare cu gâștele. Fly drept, dar încet. La fel ca gâștele în timpul zborurilor pe care urmează să le pună, ca în fotografie.

Astăzi, acest tip de rață se găsește cel mai adesea în partea de vest a Europei (litoralul), în zonele sudice ale Suediei și pe insulele britanice. În nord, alegeți coasta Mării Albului. Dar cea mai mare populație de peganok astăzi se găsește în zona de stepă a Rusiei, pe țărmurile nordice ale mărilor Negre și Azov. Și, de asemenea, în anumite părți ale Asiei Centrale.

În timpul mutilării, peganka efectuează migrații sezoniere, unde stau 25-30 de zile în timp ce își pierd capacitatea de a zbura. Acesta este motivul pentru care majoritatea păsărilor adulte zboară chiar înainte ca cei mici să se maturizeze. Locurile preferate în timpul perioadei de îmbătrânire pentru peganok se află în delta râului Elba și Weser, aici în august se găsesc până la 100 mii de persoane, precum și Marea Britanie Bay Bridgewater. După terminarea moltului, păsările se reîntorc la fostele locații de cuibărit.

alimente

Peganka alege produsele de origine animală ca hrană. Acestea pot fi moluște mici și crustacee, larve de insecte. Desigur, în diferite zone rațele se hrănesc cu furaje diferite. De exemplu, în nord, peganka mănâncă adesea melci, dar în Marea Neagră și Azov, crustaceele Artemia și larvele de țânțari formează baza dieta lor.

De asemenea, pot mânca prăjituri și caviar. În timpul iernii, părțile de legume sunt adăugate în meniu ca o sursă suplimentară de nutrienți. Spre deosebire de cele mai multe rațe de păsări de apă, peganka nu știe cum să se scufunde.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Categorii Populare