Calul lui Przewalski - marea descoperire a naturalistului rus

Calul Przhevalsky este singura subspecie existenta a cailor salbatici care au supravietuit formei originale. Strămoșii lor sunt Tarpanii de mult dispăruți, precum și Kulanii. Astăzi, aceste animale trăiesc în stepele protejate din Asia Centrală, în rezervații naturale, rezervații de vânat și diverse grădini zoologice din întreaga lume. Descrierea și informații interesante despre acești cai oferă să învețe cu noi.

Prezentarea generală a rasei

Privind astăzi calul Przhevalsky, putem înțelege cel puțin evoluția acestor frumoase animale nobile. Probabil că în prezent există aproximativ 2 mii de indivizi în întreaga lume. Se crede că acești cai sălbatici sunt o populație de o singură linie care provine din Dzungaria. Din acest motiv, există diverse probleme la caii de reproducție. Inbreeding este rău pentru viabilitatea animalelor.

Oamenii de știință zoologici disting trei subspecii de cai sălbatici: tarpanul de stepă, tarpanul pădurilor și calul Przhevalsky propriu-zis. Toți au avut diferențe în funcție de habitat și de modul de viață. Trăind în libertate, caii Przhevalsky s-au stabilit în pădure-stepă, semi-pustie și stepa a Europei, Kazahstan. O mare parte a habitatului lor a reprezentat în țara noastră, mai ales în sudul Siberiei și în Transbaikalia.

origine

Datorim descoperirea acestor animale uimitoare și de valoare pentru marele călător rus și naturalist Nikolai Mikhailovich Przhevalsky. El a petrecut majoritatea expedițiilor sale în Asia și a dedicat lucrări întregi studiului biotipului acestei regiuni. În 1879, echipa lui a descoperit tipul de cai sălbatici descrisi. A fost a treia călătorie a unui om de știință și a echipei sale din Asia Centrală. Probabil, au găsit o turmă de animale pe trecerea Tang-La.

După expediție, N. M. Przhevalsky a descris un cal necunoscut anterior și astfel la deschis știința ulterioară. Pentru aceasta, animalele poartă totuși numele onorific în onoarea descoperitorului. Arată fotografia calului lui Przhevalsky.

apariție

Caii lui Przewalski se aseamănă numai cu cursele moderne cunoscute pentru noi, cu conturul lor exterior. Se pare că combină caracteristicile unui cal și ale unui fund. Acestea sunt animale destul de mici, care cântăresc aproximativ 350 kilograme și au o înălțime medie de 130 de centimetri. Ei au un corp dens, îngrădit, picioare mici și un gât larg, dar foarte puternic. Spatele este de asemenea lat, puternic, cu crupă bine pronunțată, așa cum se vede în fotografie.

O trăsătură distinctivă a calului Przhevalsky este un cap mare masiv, cu ochi destul de mari. Această caracteristică ajută animalele să aibă o imagine de ansamblu largă. Urechile sunt mici, dar nări mobile, bine dezvoltate. De asemenea, caii lui Przewalski au o coama rigida lipita in sus fara un bang si o coada lunga. Haină este scurtă și netedă în timpul verii, groasă în timpul iernii, cu strat subțire cald.

costum

Caii lui Przewalski au o culoare de blană permanentă. Culoarea lor se numește savras cu semne distinctive "sălbatice". Culoarea principală a stratului este roșu deschis, cu coș negru, coadă și membre pentru articulația genunchiului. O curea intunecata se intinde de-a lungul spatelui, iar in zona inghinala, abdomenului si coapsei stratul are o culoare usoara, care se observa in fotografie. De asemenea, de multe ori în zona articulațiilor articulare și carpatice există urme de benzi transversale întunecate - "zebroid".

Modul de viață

Calul Przhevalsky, ca toți ungulații sălbatici, este un animal gregar. Aceștia au un instinct puternic de turmă și o coeziune de grup. Caii formează turme mici cu mai multe iepe și un armăsar - liderul. Se pot găsi și grupuri separate de burlaci tineri. Liderul alege direcția căii, precum și a habitatului.

Calul Przhevalsky petrece cea mai mare parte a timpului în căutarea hranei. De regulă, cele mai active animale dimineața și seara. În timpul zilei, ei încearcă să se odihnească pe înălțimi cu o imagine de ansamblu bună a teritoriului. De la căldura sufletească sau de la răceala severă, calul lui Przhevalsky este salvat, devenind într-un cerc. În același mod, aceștia sunt protejați de prădători.

Gărzile de securitate

Astăzi, calul lui Przewalski este o specie dispărută, deci se găsește doar în captivitate. Gradina zoologică din Praga, Askania-Nova și alte rezerve păstrează cartea tribală. Începând cu anul 1992, în Mongolia și China a fost efectuat un program pentru a întoarce caii în sălbăticie. Animalele tinere crescute în captivitate sunt eliberate în sălbăticie pentru reproducere ulterioară. Populația sălbatică de astăzi are aproximativ 300 de indivizi.

Informații interesante despre rasă

  • Calul lui Przhevalsky este listat în Cartea Roșie Internațională a Federației Ruse, prin urmare, orice acțiune ilegală cu animalele este oprită și poartă răspundere penală.
  • Calul Przewalski are mai multe cicluri de somn și activitate pe parcursul zilei. De exemplu, se odihnesc la prânz și merg să caute mâncare dimineața și seara.
  • În ciuda puterii absolute a armăsarului de plumb, faptele confirmă faptul că o mare mare experimentată conduce turma să caute mâncare.
  • Primul cal Przewalski din rezervația Askania-Nova a apărut în 1947. Numele ei era Orlitsa III, iar ea sa născut liberă.
  • Astăzi, reprezentanții sălbatici sunt încrucișați cu cei locali, rezultând în hibrizi.

Galerie foto

Pentru a înțelege calul sălbatic al lui Przhevalsky, vă sugerăm să priviți fotografia.

Fotografia 1. Păsări Przhevalsky pe pășuni verziFotografie 2. Mare cu mânzFotografia 3. Armăsar adulte în rezervă

Загрузка...

Vizionați videoclipul: Caii salbatici mustangi de la Marea Neagra plaja Perisor - August 2016 (Decembrie 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Categorii Populare