Munte asiatică Muflon - un berbec frumos cu coarne răsucite

Cel mai renumit și strămoș al oilor domestice este oaia montană sălbatică sau muflonul asiatic. Citiți pentru materialul nostru despre originea și caracteristicile acestei rase interesante.

Prezentarea generală a rasei

Oile de munte au un corp puternic subțire, nu este deloc o oaie domestică îngrășată și rasă. Acesta este un animal mândru și maestru. Imaginile maiestuoase ale berbecilor cu coarne răsucite au fost găsite în fresce din Asia antică și gravuri. Oile montane sălbatice trăiesc în principal în zonele înalte ale Irakului, Iranului și Munților Caucazului. La sfârșitul secolului trecut, muflonul asiatic a trăit în Armenia, în Crimeea și în țările din Peninsula Balcanică.

Numele latin al acestui animal este Ovis orientalis. Bărbații sunt, prin natura lor, animale volitive, deci există o ordine totală ierarhică într-un grup de oi sălbatici. Cei mai slabi se supun necondiționat celor mai puternici. O turmă poate fi formată din aproape o sută de indivizi, iar masculul se învecinează numai la începutul perioadei de împerechere, după care își lasă congenerii. O caracteristică bine cunoscută a sezonului de împerechere: bătălia de sex masculin sau împingerea coarnei.

origine

Oamenii de știință încă se îndoiesc dacă oile montane moderne sălbatice sunt descendenții muflonului asiatic antic. Unii au sugerat că muflonul care trăiește pe pământ acum sunt doar descendenți ai oilor domestice antice. Pentru prima dată, muflonul sălbatic a apărut în gospodăriile de la începutul erei noastre, acum aproximativ 8 mii de ani. Rezultatele arheologice confirmă originea asiatică a oilor sălbatice.

apariție

Oul asiatic are coarne mari, răsucite, goale și picioare lungi și puternice care îl ajută să urce pietre de munte. Capul animalului este alungit, mic, urechile sunt mici, ochii galbeni cu elevi transversali negri. Principalele trăsături ale oilor de munte sunt un mic corp îngrijit și o greutate medie (aproximativ 50-70 kg la bărbați). Femelele sunt mai mici și puțin mai mici la greabăn, au și un gât mai subțire. Corpul muflonului este puternic și scurt, coada este mică, de aproximativ 15 cm lungime.

Culoarea muflonului poate fi foarte diferită, inclusiv maro cu negru, maro, gri deschis sau gri închis. Coarnele au "crestături" orizontale, adesea foarte mari, de dimensiuni și frumoase. Conducătorii de sex masculin, de obicei de o jumătate și de două ori mai mari decât femeile, au un gât mai larg și mai puternic.

alimente

Oile sălbatice asiatice din natură se hrănesc în primul rând cu iarbă de toate felurile. La fel ca oile domestice, oile sălbatice iubesc tot felul de cereale, în special iarbă de grâu în orice zonă montană. Mouflons mesteca cu sunătoare, tuckoo, astragalus, precum și cu frunze de păianjen și crucian. Zoologii au aproximativ 17 specii de ierburi sălbatice în dieta muflonilor asiatici.

reproducere

În al treilea an de viață, femelele și masculii de oi sălbatici încep să se înmulțească. La unele femele, perioada de căldură este la sfârșitul lunii octombrie, dar, în general, majoritatea oilor sălbatice din turmă intră în râu la sfârșitul lunii noiembrie. Sezonul de vânătoare durează până la jumătatea lunii decembrie. Bărbații se comportă foarte tact cu privire la femele: se aruncă, se freacă de părțile partenerilor și se acoperă. Bărbatul se află lângă inima doamnei până la miel, adică până la primăvară.

Durata sarcinii la femei este de cinci luni. În aprilie-mai, apar animale tinere, crescând rapid și câștigând în greutate. Oile tinere sălbatice cresc și devin mai puternice până în al patrulea an de viață. Cu cât muflonul este mai în vârstă, cu atât este mai mare și mai puternic. În medie, bărbații trăiesc aproximativ 12 ani, femelele sunt puțin mai mici.

Загрузка...

Vizionați videoclipul: video elefant (Noiembrie 2019).

Загрузка...

Загрузка...

Categorii Populare