Fluier, sviyaga sau doar rață sviyaz

O rață sviyaz, fotografia pe care o veți vedea mai jos - una dintre cele mai cunoscute păsări din nord. Această taiga se află perfect în zona pădurii-tundră și a pădurii de stepă nordică, creând aici cea mai mare densitate a locurilor de cuibărit. Este o pasăre migratoare, deci iernează în latitudinile calde ale Africii de Est, în Indochina și, de asemenea, în Asia de Sud. Aflați mai multe despre el acum.

Descrierea rasei

Această pasăre este foarte prietenoasă, astfel încât în ​​orice moment al anului pot fi găsite numai în turme mari. Uneori numărul lor ajunge la câteva mii. În grupuri mari, se adună pe țărmurile mlaștinilor, pe pajiștile umede și, de asemenea, pe câmpurile agricole. Din partea comportamentului lor mai mult ca gâștele decât rațele sălbatice. Dar această pasăre și-a luat numele pentru capacitatea sa de a face sunete neobișnuite de fluierat. Acesta este adesea numit sviyagoy sau fluierat.

Caracteristică externă

Râul sviyaz este o pasăre destul de mare, al doilea în dimensiune doar la mallard, cu un corp ciudat, cu un coc scurt și un gât scurt. O caracteristică foarte neobișnuită - o frunte înaltă și o coadă lungă. Greutatea medie a masculilor atinge de la 600 la 1000 de grame, femele - 500-900 grame.

Ca și alte rațe sălbatice, sviyazy de sex masculin diferă de femeie prin caracteristici externe și, într-o mai mare măsură, în culoarea penajului. De exemplu, în primăvara și începutul verii, are un plumaj foarte luminos: capul este vopsit în culoarea castanului cu pete negre, apoi gâtul, umeri și toată spatele sunt de culoare gri și secțiune transversală. Pântecul este alb, sternul este roșiatic-gri, părțile laterale și subțire sunt negre, coada însăși este gri. O altă caracteristică distinctivă este o bandă luminată care se întinde de-a lungul întregului cap de la cioc la spatele capului, care poate fi văzută clar în fotografie.

De asemenea, la aceste rațe, precum și la majoritate, așa-numitele oglinzi pe aripi sunt bine vizibile. La bărbați, au o culoare verde cu nuanță violetă. Culoarea pielii de pe labe este gri, dar ciocul pasărelor este albastru, cu o margine neagră. În ceea ce privește femelele, ea are o culoare roșie de pene cu patch-uri variate pe tot corpul ei, ca în fotografia de mai jos.

reproducere

Rațele sunt pregătite pentru reproducere pentru primul an de viață, însă unele femei nu se împerechează în acest moment și așteaptă vara următoare. Prin urmare, o parte din pereche este format în toamna înainte de plecare pentru iernare, și o parte a perechii în timpul intervalului. În orice caz, locurile de cuib de păsări sosesc în perechi. Jocurile de împerechere ale acestor rațe sunt modeste și nu foarte zgomotoase. Bărbații sunt în permanență lângă femelele lor cu pene de puf, arătând restul domnilor că doamna lor este ocupată. Doar în timpul token-up, sviyaz face un fluier foarte puternic, pentru care el a primit numele său neobișnuit.

Nu departe de apă, femela construiește un cuib, săpând o gaură de 5-7 centimetri. Ca regulă, păsările aleg locuri izolate în tufișuri sau în pădurile de iarbă de anul trecut. Pentru a pune cuibul, femela practic nu folosește materialul vegetal, ci își ia în cea mai mare parte propria. Așezarea ouălor de rață în perioada de la sfârșitul lunii mai până la jumătatea lunii iunie, în medie, numărul lor variază de la 6 la 10 ouă. Masculul este situat lângă mamă numai pentru prima dată de incubare, apoi este îndepărtat pentru o perioadă de molit. Cel mai adesea, în acest moment, ele pot fi văzute în deltele râurilor Ural și Volga, mai puține ori pe lacurile din Siberia.

Ouăle de incubație durează 25 de zile. Deja la vârsta de 40-45 de zile, puii pot zbura independent. În acest moment, de regulă, puii se destramă. La sfârșitul lunii august, păsările vor zbura pentru iarnă, deși în unele zone pot rămâne destul de lungi.

Viteză neobișnuită

Puteți distinge la o distanță destul de mare față de restul rațelor migratoare sălbatice. Și acest lucru nu se datorează numai culorii roșiatice a penajului, ci și vocii sale speciale. De exemplu, bărbații fac o fluieră netedă, care poate fi comparată cu sunetul unei jucării din cauciuc "wiwu ..." sau "piuuu ...". În primăvară numesc femeia ca "swiiruuuu ..." sau "frriirruu ...". Ca raspuns, barbatii de sex feminin raspund cu un quack surd oarecum "crrrr ....".

Distribuția și habitat

Rațele Sviyaz ocupă în principal teritoriul Rusiei, precum și Caucazul de Nord, Scandinavia și Finlanda. Grupuri mari cuib în toată zona taiga din țara noastră, dar în partea europeană sunt rare. Cea mai mare populație se află în zona Kamchatka, Palearctic și pe țărmurile Mării Okhotsk. Se găsește de asemenea pe partea sudică a Munților Altai și a Lacului Baikal.

Ca și alte rațe de râu migratoare, sviyaz alege rezervoare cu adâncime mică și vegetație. Aceasta, de exemplu, și lacurile forestiere, mlaștini și ape reziduale. În timpul zborurilor de iarnă, păsările se adună în grupuri mari și se odihnesc în golfurile calde de mare, precum și în estuare.

În ceea ce privește alimentele, atunci sviyaz - rață-vegetariană. Una dintre delicatesele sale preferate este rupeea maritimă. De asemenea, o astfel de predispoziție de legume poate fi văzută sub forma ciocului păsării, nu este destinată pescuitului. De asemenea, rața iubește peștele și toate speciile de plante din apropierea apei. Cu toate acestea, în cazul în care există recolte de cereale în apropiere, pasărea nu va refuza să le mănânce prea.

Datorită lipsei necesității de a pescui, marea se scufundă prost și practic nu petrece timp sub apă. Dar se mișcă frumos prin porturile înverzite de ape liniștite.

Загрузка...

Загрузка...

Categorii Populare