Specii principale și cele mai comune ale gâștelor sălbatice

Pin
Send
Share
Send
Send


Mulți dintre noi cunosc numai speciile domestice de gâște și nici nu-și dau seama că în natură există o mulțime de rude sălbatice. Gâștele sălbatice aparțin familiei rațelor, însă acestea diferă de rațe printr-un gât mai lung, o construcție puternică și un cioc mai mare. Dar fiecare rasă sălbatică are propriile caracteristici. Ce fel de? Oferim să învățăm cu noi.

La fel ca păsările domestice, gâștele sălbatice petrec mai mult timp pe uscat. În acest caz diferă de rațe și lebede ale rudelor. Multe specii trăiesc pe țărmurile unor corpuri de apă dulce și pe coastele mării. Și în timpul zborului emit un strigăt distinctiv.

Astăzi, între toate gâștele sălbatice există două tipuri, gâștele și gâștele. Cum diferă acestea, vom înțelege mai detaliat.

gâscă

Diferența externă principală între gâște și gâște este aceea că primii reprezentanți au, de regulă, un cocoș roșu și labele, precum și un puț mai ușor. Prin constituție, unele gâște sunt, de asemenea, mai mari, dar ele întotdeauna emit un strigăt de apel. Mai jos ne uităm la principalele tipuri.

Greylag Goose (Anseranser)

Păsările acestei rase sunt cele mai faimoase printre restul care trăiesc pe continentul nostru. Acestea sunt considerate a fi strămoșii gâștelor noastre gri. Speciile sălbatice au o culoare maro-cenușie, un piept alb și un abdomen, peste care sunt împrăștiate pete întunecate. Pasărea trăiește în țările Europei de Vest, în fosta URSS, cuiburi în nordul Dvinei, Karelia, uneori dincolo de Ural și din regiunea Volga. Se găsește în Afganistan, Iran și în Spania. Habitat vine în Cercul Arctic.

Gâsca gri aparține speciei mari, greutatea medie variază între 2 și 4,5 kilograme, iar câțiva masculi ating o masă de 6,5 kilograme. Corpul este mare, lungime - de la 70 la 90 de centimetri.

fasole

Această gâscă sălbatică este foarte asemănătoare cu gri, dar are totuși caracteristici proprii. De asemenea, are o culoare cenușie brună a penajului, dar se distinge printr-un cioc întunecat, cu o bandă portocalie caracteristică în mijloc, așa cum se vede în fotografie. De asemenea, guma de fasole este puțin mai mică decât reprezentantul gri, are o greutate medie de 4,5 kilograme. În țara noastră, aceasta este una dintre primele păsări migratoare, deja la mijlocul lunii martie, multe zmeură acoperi în țara lor.

Această specie trăiește în principal în taiga și tundra, iar iarna zboară spre regiunile sudice ale emisferei estice. În special, această rasă se găsește în Altai și în Mongolia.

Gâscă albă sau polară

Aceasta este o specie foarte frumoasă, destul de mare, care are un zăpadă albă de zăpadă, cu dungi negre, pe capetele aripilor sale (a se vedea fotografia). Are o greutate medie de aproximativ 5 kilograme, lungimea corpului de până la 80 de centimetri. În țara noastră, este un reprezentant rar al gâștelor sălbatice. Locuiește pe coastele arctice, pe insula Wrangel. Pentru zborurile care zboară spre Golful Mexic, precum și spre sud.

Sukhonos

O altă rasă mare, care, în aparență, seamănă cu gâsca de fasole. Diferă, probabil, de toate celelalte gâște sălbatice cu un cioc lung. Chiar și la fraierul uscat există o colorare frumoasă. Deci, are un corp superior de culoare brun închis, un pic mai mic și un dungi maro pe spate și pe laturi. Partea din față a gâtului și a obrajilor este de culoare deschisă, așa cum se vede în fotografie.

Această specie trăiește în regiunile muntoase și de stepă din Siberia de Sud, în Mongolia, în partea de nord a Chinei. În țara noastră, cuiburi în zonele din regiunea Amur, în Transbaikalia și pe insula Sakhalin. Pentru iarnă, de regulă, o mare pagodă de gâște sălbatice zboară în estul Chinei și în Japonia.

Interesant! În orașul chinez Chang'an există o pagodă mare de cărămidă de gâște sălbatic. Astăzi este o structură de șapte niveluri cu o înălțime de peste 64 de metri. Din partea de sus se află o vedere a întregului oraș vechi. Pagoda a primit numele ei din cauza legendei antice. Vorbește despre modul în care Buddha a reușit în aceste locuri să depășească dorința de a mânca frumoase păsări sălbatice.

munte

Această specie este un titular record în altitudine de zbor; păsările pot ajunge la altitudini de 10.000 de metri. Și aceasta este în ciuda faptului că greutatea lor medie este de aproximativ 3,2 kilograme. Această gâscă și-a luat numele datorită habitatului său. Se așeză pe malurile lacurilor și râurilor montane, precum și pe pietre. Împărătește lacurile muntoase din Pamirs, Tien Shan, Altai, precum și rezervoarele din Republica Populară Tuva. Iarnarea se face, de preferință, în India.

Gâscă de munte are un penaj gri, cu cap alb și gât. Pe spatele capului există două dungi distincte negre. Picioarele și ciocul sunt de culoare galbenă, după cum se poate vedea clar în fotografie.

pui

Această gâscă a primit numele său neobișnuit nu numai din cauza aspectului său neobișnuit, ci și din cauza comportamentului său. Aceasta este o pasăre destul de mare, care cântărește aproximativ 4-6,8 kilograme, cu o lungime de corp de până la 100 de centimetri. Are o culoare gri, cu pete albe pe tot corpul. Un mic cap, un gât scurt și o ciocă scurtă curbată extermizează această viziune de la gâște. Au chiar picioare neobișnuite de gâscă lungi cu degetele negre scurte.

Aceste păsări înotau și zburau cu răbdare, astfel încât își petrec cea mai mare parte a timpului pe uscat. Întâlniți gâștele de pui pot fi pe insula Tasmania și în Australia de Sud.

Gâscă de Nil

Această specie trăiește în Africa, de preferință la sud de Sahara și în Valea Nilului, și populații rare trăiesc în Țările de Jos și în Marea Britanie. Acestea sunt gâștele tărâmate care trăiesc pe uscat, dar pot cuibări pe clădiri și copaci. De asemenea, înoată bine, dar zboară greu și rar.

Atât femelele, cât și bărbații au aceeași culoare: pieptul gri, gâtul maroniu, capul alb, cu niște aripi maro, maro, cu dungi albe. Este de remarcat că printre vechii egipteni, aceste păsări erau considerate sacre. Poți să te uiți la ele din fotografie.

Andină

Aceasta este o altă frumoasă și puțin neobișnuită gâscă sălbatică. Are un corp alb, cu dungi negre întunecate pe spate și aripi, o coadă neagră. Pe fundal alb, labele roșii pronunțate și ciocul. Greutatea unui mic - doar aproximativ 3,5 lire. Pe baza numelui, se poate înțelege că păsările trăiesc în Anzi la o altitudine mai mare de 3000 de metri - de la Peru la Argentina.

Magellan Goose

Această rasă merită atenție datorită culorii ei frumoase. Aceasta este o pasăre mică ce cântărește până la 3,1 kilograme, cu un penaj alb principal, care sunt benzi gri. Cu toate acestea, penajul femelelor este dominat de culoarea maro, care este văzut clar în fotografie. De asemenea, au culori diferite de labe: la bărbați - negri, la femei - galbeni. Toate ciocurile sunt negre. Pentru cuibărind rasa Magellan, gâsca alege zonele ierboase din America de Sud.

Gâscă albă

Această specie se găsește în principal în Alaska. Are un corp mic de culoare gri albastru, cu un cap alb și un gât alb pe suprafața din spate. Ciob de gri neobișnuit, cu o bază roz. În timpul iernii, unele populații migrează spre statele de coastă occidentale. În ceea ce privește țara noastră, aceste gâște trăiesc în Chukotka, în special pe coasta Golfului Anadyr, pe Kamchatka, pe Insulele Comandante.

Brant

Gâștele sunt și păsări de apă, care arată ca multe specii de gâște sălbatice, dar de obicei sunt mai mici. Au un cioc scurt, picioare scurte de culoare neagră și, de asemenea, culorile întunecate în penaj predomină. Chiar și gâștele nu produc gâsca tipică de gâscă. Plânsul lor este mai mult ca un câine de lătrat, mai scurt și mai scurt. Există, de asemenea, multe specii printre ele. Principalele și cele mai frecvente sunt discutate mai jos.

canadian

Acesta este cel mai faimos reprezentant al acestei specii de gâște sălbatic. De asemenea, se numește adesea gâscă nord-americană, deoarece trăiește în principal în Canada și Alaska. Printre aceste gâște, există aproximativ 12 subspecii, deoarece mărimea și penajul păsărilor depind în mare măsură de habitat.

Principala specie se stabilește în zonele din Arctica, în nordul Statelor Unite, și se găsește și în Scandinavia și Marea Britanie. Aceste păsări au un penaj gri-brun, cu un piept alb, gât negru și cap. Caracteristica lor strălucitoare este un punct alb strălucitor pe obraji și o dungă albă pe coadă.

Red

Aceste gâște sălbatice sunt mici, dar cele mai strălucitoare și cele mai neobișnuite de culoare. Deci, au un piept roșu cu o margine albă, pe fața obrajii strălucitoare, pete albe lângă cioc, spate negru și burtă neagră. Acest tip de gâște este, de asemenea, ușor de remarcat printr-o altă caracteristică externă - au un gât destul de gros și un trunchi neobișnuit al capului. Aceasta este o specie rară care trăiește în tundra de pe Taimyr și, de asemenea, ierni în zona de sud a Mării Caspice și în regiunea Mării Negre de Vest.

negru

Acest tip de gâște, datorită dimensiunilor mici, arată mai mult ca o rață decât o gâscă. Au picioare scurte, corp destul de lung. Aceasta este cea mai mică specie dintre toate gâștele. Diferă și culoarea negru închis a penei. Doar spatele și aripile au pată maronie și chiar pe gât există o bandă albă, ca în fotografie.

Gâștele negre sunt păsări rare care locuiesc în zonele de tundră. În special, acestea cuibăresc în America de Nord, zonele tundre de coastă din Eurasia și chiar dincolo de Cercul Arctic. Iarna este petrecută pe țărmurile Angliei și Danemarcei, în Marea Nordului.

Lipitoare

Acest tip este foarte asemănător aspectului cu branza canadiană, dar are o dimensiune mai mică, cântărește doar 2,5 kilograme. Pene de culoare cu două tonuri: negru pe partea de sus, alb în partea de jos. Dungile gri sunt vizibile pe laterale, precum și pete albe pe obraji, pentru care pasărea și-a luat numele. Această gâscă trăiește în regiunile muntoase ale Europei, de preferință în zonele de tundră. Acesta ruleaza bine, si are, de asemenea, un zbor rapid.

Hawaii

Patria acestei rase de gâște Hawaii, unde mai trăiesc mai ales în sălbăticie. Cu toate acestea, în Europa, această pasăre este adesea păstrată ca una internă. Spre deosebire de alte gâște, hawaiienii au subdezvoltate membrane pe labele lor, prin urmare, înotă puțin și trăiesc mai mult pe uscat. În 1950, populația acestor păsări era pe punctul de a dispărea, dar eforturile ecologiștilor încă nu permiteau să se stingă complet. Astăzi, gâsca hawaiană rămâne o specie rară. Uită-te la exterior pe fotografie.

Video "Geese sălbatice"

În acest videoclip, puteți vedea fotografii de mai multe rase de păsări, vedeți cum zboară gâștele sălbatice, cât de diferite sunt.

Pin
Send
Share
Send
Send


Загрузка...

Загрузка...

Categorii Populare